Guvernul a aprobat restituirea contribuţiilor reţinute în 2022 pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 15 februarie ordonanta privind restituirea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate reţinute în 2022 pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, „Guvernul a realizat ordonanţa de urgenţă pentru a restitui contribuţiile de asigurări sociale de sănătate reţinute pentru pensiile ce depăşeşsc 4.000 de lei. Este vorba de o restituire din oficiu pentru sumele reţinute în cursul anului 2022”

Conform spuselor dlui Carbunaru, procesul de restituire va avea loc într-un interval asemănător cu cel în care a avut loc reţinerea acestor sume, respectiv într-un an de zile.

Actul normativ stabileşte modul de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021, cu titlul de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, persoanelor cu pensii de peste 4.000 de lei, de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de casele de pensii sectoriale, respectiv entităţile care plătesc venituri din pensii. Executivul pune în acord cadrul legal cu prevederile declarate neconstituţionale din OUG nr. 130/2021, prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 650 din 15 decembrie 2022”

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *