Sutor, ne supra crepidam! Sau despre riscul cizmarului actual
Dedic acest prim și modest articol prietenului meu… care nu are niciun prieten.
Această expresie, o variantă concentrată a dictonului latin: “ne supra crepidam sutor iudicare”, ceea ce în traducere însemna că nu îi este permis cizmarului să judece mai sus de încălţări.
Această pildă apare în Istoria Naturală a lui Pliniu cel bătrân (Pline l’Ancien) şi are la bază următoarea întâmplare:
Apelles, un pictor grec trăitor în Roma antică, a expus în public un tablou, dorind să afle părerea cetăţenilor.
Din mulţime s-a desprins un cizmar care i-a atras atenţia că sandala unuia dintre personajele tabloului era greşit reprezentată. Receptiv, pictorul a remediat pe loc eroarea tehnică semnalată de meseriaş.
Prinzând curaj, cizmarul a început să formuleze şi alte critici în legătură cu tabloul.
În aceste împrejurări, pictorul, politicos, dar ferm, i-ar fi replicat: “Cizmarule, nu mai sus de sandală’’ (Sutor, ne supra crepidam). Expresia s-a perpetuat în vocabularul universal pentru a semnala situaţiile în care o persoană îşi depăşeşte în mod flagrant priceperea sau competenţele.
Sau citându-l pe regretatul prof. Marin Colțan:
“Privind cu luare aminte în jurul nostru, asemenea… “cizmari” (puşi, sau menținuți în funcție de naşi, de fini, sau uzând de orice mârșăvie pentru a ajunge acolo), nu cumva evanescenţa e asigurata? Chiar nu se observă că avem o inflație de cizmari din cei mai periculoşi (din cei care nu se acceptă decât pe ei şi ceea ce susțin ei), chiar dacă e prea evidentă ambiția măruntă, de cartier mărginaș? Ce dacă toți oamenii de bun – simţ din jur îi detestă? Ca să simți aceasta, trebuie să ai ce nu ai avut niciodată! Sau să te faci că …n-ai! Chiar nu se observă că prin tot “ce” şi “cum” fac vor să ne facă să înțelegem că ei sunt convinşi că au o căpățână prea neîncăpătoare pentru …incomensurabila şi …necântăribila lor minte, competenţă (şi ce mai trebuie) de care …suferă?
Chiar nu se observă că …cizmarul respectiv e trimisul divinității şi că cei din jur sunt cel puțin ingrați că nu-l consideră ca atare? Chiar nu se vede că …potlogarul respectiv, urmărindu-și prea – măruntele ambiții şi interese vrea binele celor din jur? Cum – cum? Să asculte şi alte păreri, să se consulte, să fie … normal? Chiar nu se observă că este ferm convins că normalul e…anormal? Că intră-n zona patologicului, a … paranoicului?”
Nu cumva, ceea ce a spus cândva Apelles se repetă acum?
Scris de Sorel CĂTĂNESCU
Prea subtil stimate domn. Cand ai ceva de spus, trebuie sa spui cu subiect si predicat. Crezi ca cei la care faci referire au capacitatea de a intelege cand ei au in cap doar banii?