Dreptul la replică – sau cum poți să-ți fracturezi limba, vorbind engleza

Printr-un articol mai vechi, poate printre primele (nu că acum ar fi multe) aduceam în prin plan pe legendarul pictor Appeles cu al său mereu actual îndemn: Sutor, ne supra crepidam!

Încheiam acel articol citându-l pe regretatul profesor Marin Colțan: “Privind cu luare aminte în jurul nostru, asemenea… “cizmari” (puşi, sau menținuți în funcție de naşi, de fini, sau uzând de orice mârșăvie pentru a ajunge acolo), nu cumva evanescenţa e asigurata? Chiar nu se observă că avem o inflație de cizmari din cei mai periculoşi (din cei care nu se acceptă decât pe ei şi ceea ce susțin ei), chiar dacă e prea evidentă ambiția măruntă, de cartier mărginaș? Ce dacă toți oamenii de bun – simţ din jur îi detestă? Ca să simți aceasta, trebuie să ai ce nu ai avut niciodată! Sau să te faci că …n-ai! Chiar nu se observă că prin tot “ce” şi “cum” fac vor să ne facă să înțelegem că ei sunt convinşi că au o căpățână prea neîncăpătoare pentru …incomensurabila şi …necântăribila lor minte, competenţă (şi ce mai trebuie) de care …suferă?

Chiar nu se observă că …cizmarul respectiv e trimisul divinității şi că cei din jur sunt cel puțin ingrați că nu-l consideră ca atare? Chiar nu se vede că …potlogarul respectiv, urmărindu-și prea – măruntele ambiții şi interese vrea binele celor din jur? Cum – cum? Să asculte şi alte păreri, să se consulte, să fie … normal? Chiar nu se observă că este ferm convins că normalul e…anormal? Că intră-n zona patologicului, a … paranoicului?”

Nici nu a trecut o lună de la acest articol și îl găsesc pe prietenul meu erudit [i], încercând să pozeze pentru Appeles într-un intelectual rasat, cultivat cu riscul de a își fractura limba într-o engleză de baltă, invățată cel mai probabil pe Cocioc.

Deci ce ți-au făcut? SCREENING? Esti SIGUR? Doamne Ferește!

Dar ce este screeningul?

Screeningul reprezinta totalitatea investigatiilor efectuate pentru a afirma sau infirma prezenta cancerului, inaintea aparitiei simptomelor. Acestea pot descoperi cancerul in stadii incipiente. Daca se descopera tesuturi atipice sau cancere in stadii precoce, acestea sunt mult mai usor de tratat [ii].

Screeningul este examinarea inițială, aplicată “în masă”, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație unei populații în scopul identificării prezumtive a unei boli, anomalii sau a unor factori de risc. [iii]

Dezminte-ți propriile postări!  Șterge-le! Asigură-ne că ești bine!

Prietene, hai să o lăsăm mai ușor pentru că ai creat panică în audiență:

P.S.

Învaţă-ntâi ortografie

Şi-apoi aşterne pe hârtie,

Că-i păcat să strici hârtia

Doar ca să-ţi arăţi… prostia!


[i]         în sesnul ironic folosit, adică agramat

[ii]        Sursa: https://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/ce-este-screeningul

[iii]        Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Screening

Clubul Veteranilor

You may also like...

1 Response

  1. Marian spune:

    Si vine si ne spune ca a facut legi. Ce doamne iarta ma faci cand tu nu legi doua cuvinte fara sa rupi limba romana. Au facut altii care au muncit si tu decat ti ai facut imagine pe munca lor. Am donat ca prostii prima indemnizatie ca sa cumperi pensiune…in rest le aveam pe toate…
    Cand vad si cati lesinati la un violan ai le langa tine, ma apuca scarba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *